3 ting du ikke vidste om perlite

"
n

Kategori

Udgivet

30 dec, 2021

Perlite. Selve ordet kan skabe forskellige reaktioner: Perlite, hvad er dog det? Perlite, det er da, det jeg bruger som isolering. Perlite, jeg tror, at jeg har en pose af de stående ude i garagen. Ja, nogle vil måske ikke engang vide, hvordan det skal udtales. Det gør jeg heller ikke, men heldigvis skal jeg også bare fortælle dig om det på skrift.

Vulkanske og eksotiske sten i din dagligstue

Perlite er en vulkansk sten, der forekommer naturligt. Stenen udvindes fra miner i flere dele af verden, men særligt fra Grækenland og Tyrkiet. Når vi modtager perlite i Danmark, får vi det typisk som råperlite, der minder om fint sand fra stranden. Selvom stenarten lyder eksotisk og besværlig, bliver den faktisk brugt i mange danske hjem. Perlite er et rent produkt, der er frit for tilsætningsstoffer, hvorfor det også har været brugt i mere end 70 år.

Dine planter vil elske det

I mange hjem kan man i vindueskammene se små planter – stiklinger – siddende trygt på en bund af hvide granulerede sten. Det er perlite. Perlite sikrer, at stiklingernes rødder for det maksimale udbytte af ilt ind gennem jorden. Fordi perlite ligger sig som grov grus, er det nemt for luften at trænge hele vejen ned til rødderne.

Byg din egen pizzaovn

Perlite er ekstremt modstandsdygtig mod varme, og kan tåle grader helt op til 1.100 grader celsius. Fordi perlite er så modtagelig for varme blandet med, at det meget nemt tilgængeligt, da det ikke koster alverden, har det ikke taget internettet længe at finde ud af, hvad man kan bruge det til. Et af de bedre bud er en pizzaovn. Internettet er oversvømmet med guides til, hvordan du bygger din egen pizzaovn med perlite. Det er billigt og kræver ikke en masse murbrokker i din baghave.